OM BIPOLAR LIDELSE

HVERDAGEN HJEMME MED BIPOLAR LIDELSE

Når man lever med bipolar lidelse, kan det i perioder være udfordrende at passe et studie eller arbejde. Derfor er der flere med bipolar lidelse, der går hjemme.

Du kan heldigvis sagtens have en god hverdag, når du går hjemme, og i denne artikel har vi samlet en række gode råd til, hvordan du kan holde fast i de gode rutiner og struktur i hverdagen i perioder, hvor du ikke har et arbejde eller studie, du skal stå op til hver dag.

Hold fast i så mange gode rutiner som muligt

  • Gode rutiner kan være med til at forebygge, at du får maniske og depressive episoder. Derfor er det en god idé, at du forsøger at lave nogle gode rutiner og holder fast i dem, der fungerer for dig.

  • Skemalæg fx dine daglige gøremål, så du spiser, går tur og sover på de samme tidspunkter hver dag.

Prioritér at få nok og regelmæssig søvn

  • Det er vigtigt at fokusere på at få nok og regelmæssig søvn – også selvom du ikke skal være et sted på et bestemt tidspunkt. Søvn er vigtigt for din livskvalitet, fordi søvn forbedrer immunforsvaret, styrker hukommelsen og er med til at forebygge stress, mani og depression

  • Gå gerne i seng på samme tid hver aften og stå op på samme tid hver morgen. Stil evt. dit vækkeur, så du er sikker på at komme op til tiden.

  • Forsøg at sove ml. 6-8 timer hver nat.

Hold kontakten med dine venner og familie

  • Forsøg at ringe til en ven eller et familiemedlem et par gange om ugen, så du får nærvær og støtte – det kan både være fysisk eller digitalt med fx Facetime. På den måde minimerer du risikoen for at blive ensom.

Sørg for at komme ud og lave noget – hver dag

  • Når du er fysisk aktiv, udskiller din krop endorfiner, som påvirker dit humør positivt. Derfor er det en god idé at planlægge mindst én gåtur hver dag, fx omkring frokosttid, hvor der er mest sollys. Så får du også en daglig dosis D-vitamin.

  • Kombinér eventuelt en gåtur med en ven eller et familiemedlem. Det kan være motiverende, at der er en, der regner med dig, og så får du også noget socialt ud af din gåtur. 

 

Planlæg en sund kost

  • Få overblik over dine måltider med en madplan, enten for ugen eller tre dage ad gangen. Det gør det nemmere at spise sundt, og det bidrager til følelsen af rutiner og struktur at spise ordentlige måltider på faste tidspunkter.

Kontakt din behandler ved behov

  • Det er vigtigt, at du kontakter din behandler, hvis du mærker symptomer på en mani eller en depression. Er du i tvivl, bør du også tage kontakt, så din behandler kan være med til at vurdere, hvad du har brug for.

  • Når du går hjemme og bruger mange timer alene, har du ekstra meget tid til at tænke og mærke dine følelser. Hvis det fylder meget for dig, kan du få hjælp til at håndtere dine følelser af sundhedsfaglige personer som fx psykologer, psykiatere og sygeplejersker.

  • Husk altid at tale med din behandler om det, inden du ændrer i din medicinske behandling.

LÆS OGSÅ

BEHANDLING AF BIPOLAR LIDELSE

Bipolar lidelse er ofte kompliceret at behandle, og nogle har brug for behandling hele livet. Her får du overblikket over, hvilke typer behandling der findes til bipolar lidelse, samt hvordan et behandlingsforløb typisk kan se ud. 

Læs MERE

TJEK, HVORDAN DU HAR DET

Hvilket liv vil du gerne leve?
Har du en behandlingsplan?
Og holder du øje med udsving i din sygdom

Med denne spørgeguide kan du notere hver dag, hvordan du har det og på den måde holde øje med, om der er for mange eller for store udsving i dit humør.
Du får også overblik over, hvordan din søvn, din livsstil eller din behandling kan spille ind eller måske direkte trigge udsving i din sygdom.