Behandling af BIPOLAR LIDELSE

HVORFOR ER MEDICINEN OGSÅ VIGTIG, NÅR MAN HAR DET GODT?

Dine chancer for at leve så godt som muligt med bipolar lidelse er størst, hvis du følger den behandlingsplan, du har lagt i samarbejde med din behandler. Men forskning viser, at ca. hver anden med bipolar lidelse alligevel stopper med at tage deres medicin på et tidspunkt i deres sygdomsforløb. Hvis man stopper uplanlagt med at tage sin medicin – eller ikke tager den regelmæssigt – stiger risikoen for tilbagefald, mere intense symptomer og længere indlæggelser.

Herunder kan du læse om fordelene ved at følge din behandlingsplan, og om hvad du bør være opmærksom på, hvis du overvejer at stoppe din medicinske behandling.

MEDICIN FOREBYGGER MANI OG DEPRESSION

Når du har bipolar lidelse og tager medicin, vil du typisk opleve at få det bedre, fordi medicinen stabiliserer dit humør. Medicinens vigtigste funktion er nemlig at forebygge nye episoder med depression og mani, så du kan have en hverdag med mindre og færre humørsvingninger.

Hvis du føler, at du har det godt, er mere stabil og har færre humørsvinger, så er det dermed ofte, fordi medicinen virker, som den skal.

 

 

HVOR LÆNGE SKAL JEG TAGE MEDICIN?

Det er individuelt, hvor længe det er nødvendigt med medicinsk behandling, hvis du lever med bipolar lidelse. Et af de typiske pejlemærker for, hvor længe du skal tage din medicin, er, at jo flere og alvorligere sygdomsperioder, du har oplevet, jo længere vil man anbefale medicinsk behandling.

Livslang behandling kan være nødvendigt for nogen, og det kan virke uoverskueligt. Men forskning viser, at længerevarende behandling er en fordel for mange. Når du tager din medicin vedvarende, mindsker du nemlig risikoen for nye episoder. 

FÅ DET BEDRE MED DIN BEHANDLING

Én af grundene til, at nogen ønsker at stoppe med deres medicinske behandling, er, at de har det svært med at tage medicin. Undersøgelser viser, at du kan få et bedre forhold til medicinering, hvis du sammen med din behandler skaber de bedst mulige rammer for din behandling.

Her er tre tips til at få det bedre med din behandling:

 • Skab en god dialog med din behandler.
 • Læg en overskuelig plan for dit behandlingsforløb.
 • Kombinér medicinen med psykologisk behandling.

I kombination med medicin bliver du typisk tilbudt at supplere med psykologisk behandling.

Det kan fx, være støttende samtaler eller psykoedukation, hvor du bliver undervist i bipolar lidelse og lærer at håndtere sygdommen.

Det er også en god idé for dine nærmeste pårørende at tage med til psykoedukation i form af fx gruppeterapi, så de får et grundigt indblik i sygdommen og får hjælp til, hvordan de kan støtte dig bedst muligt.

Sammen med din behandler kan I tale om, hvad der vil fungere bedst for dig.

Forskning viser, at længerevarende behandling er en fordel for mange. Når du tager din medicin vedvarende, mindsker du nemlig risikoen for nye episoder.

NEDSÆTTER RISIKO FOR FORVÆRRING AF SYGDOM OG INDLÆGGELSER

Medicinsk behandling af bipolar lidelse virker forbyggende i hverdagen, og typisk følger der en række andre fordele med, når du tager din medicin vedvarende.

Når du tager din medicin som planlagt, vil du typisk opleve: 

 • Du får et mere stabilt humør, og dermed færre humørsvinger.
 • 67 % mindre risiko for genindlæggelse.
 • Lavere risiko for forværring af sygdom.
 • Du reducerer antallet af akutte affektive episoder.
 • Du forebygger risikoen for at få flere diagnoser sammen med bipolar lidelse.
LÆS OGSÅ

BEHANDLING AF BIPOLAR LIDELSE

Bipolar lidelse er ofte kompliceret at behandle, og nogle har brug for behandling hele livet. Her får du overblikket over, hvilke typer behandling der findes til bipolar lidelse, samt hvordan et behandlingsforløb typisk kan se ud. 

Læs MERE

OVERVEJER DU AT STOPPE MED DIN BEHANDLING?

Nogle ønsker at stoppe helt med at tage medicin, mens andre med bipolar lidelse hellere vil sikre sig, at de ikke oplever tilbagefald.

Der er forskellige årsager til, at nogen stopper med at tage deres medicin. De typiske årsager er:

 • En følelse af at have det godt og derfor ikke behøve medicin længere.
 • Generende bivirkninger
 • Frygt for at tage på i vægt
 • En følelse af, at medicinen ikke virker længere
 • Modstander af medicinering

Det er vigtigt, at du taler med din behandler, hvis du overvejer at stoppe din medicinske behandling. Stopper du med din medicin, kan det have konsekvenser for din hverdag, da det øger risikoen for at få en akut episode og for indlæggelse. Du bør derfor ikke stoppe pludseligt med din medicin. 

Hvis du går med tanker om at stoppe din medicinske behandling, er det en god idé at vende tankerne med din behandler, så I kan tale om mulighederne for eventuelt at trappe langsomt ud af medicinen, og trappe op igen, hvis du ikke tåler at holde op.

Læs mere om behandling af bipolar lidelse her.

TJEK, HVORDAN DU HAR DET

Hvilket liv vil du gerne leve?
Har du en behandlingsplan?
Og holder du øje med udsving i din sygdom

Med denne spørgeguide kan du notere hver dag, hvordan du har det og på den måde holde øje med, om der er for mange eller for store udsving i dit humør.
Du får også overblik over, hvordan din søvn, din livsstil eller din behandling kan spille ind eller måske direkte trigge udsving i din sygdom.