OM BEHANDLING

Kan man få børn, når man har bipolar lidelse?

Der følger naturligvis en del overvejelser med, når man lever med en psykisk lidelse og gerne vil have børn. Det er vigtigt at vide, at det at leve med bipolar lidelse ikke behøver at betyde, at du aldrig kan få børn. Der er blot nogle ting, som det er vigtigt at være opmærksom på, og det kræver en del mere planlægning end normalt.

Vi har herunder samlet en række informationer og gode råd til dig, der overvejer at få børn, så du kan træffe din beslutning på et oplyst grundlag.

 

Mange bliver ekstra sårbare

At få et barn forandrer dit liv på et splitsekund, og kroppen er fyldt med følelser, hormoner og bekymringer for det lille nye, skrøbelige familiemedlem – både før, under og efter en graviditet.

Mange kvinder oplever at være særligt følsomme eller sårbare under graviditeten, og i tiden efter de har født. Hvis du lever med en psykisk sygdom som bipolar lidelse, har du en øget risiko for nye episoder med depression eller mani under en graviditet og efter fødslen.

Derfor kræver familieforøgelsen en del mere planlægning end normalt.

Det er fx en god idé at tale med dine nærmeste pårørende og sammen lægge en plan for, hvordan de kan støtte og hjælpe dig bedst muligt. Det er også en god idé at have en nødplan klar. Overvej gerne forskellige scenarier:

  • Hvordan sikrer du, at du får nok søvn?

  • Har du et netværk, der kan træde til, når du har brug for at sove?

  • Hvordan vil du håndtere stress?

  • Hvad gør du, hvis du kan mærke, at der er en episode på vej?

 

Behandling mindsker risikoen for nye episoder

Mange studier viser, at kvinder, der er i behandling under deres graviditet, generelt har det bedre, end kvinder der stopper med deres behandling. Hvis du får medicin i graviditeten, har du en lavere risiko for at opleve humørsvingninger og dermed nye episoder med depression eller mani.

Nogle undersøgelser viser, at man risikerer tilbagefald, hvis man ikke passer sin medicinske behandling – en behandling, der under graviditet skal aftales med de lægefaglige eksperter. En depression eller mani er både stressende for dig, men også for dit ufødte barn i maven. Derfor er det vigtigt at skabe de bedste rammer for dig og dit ufødte barn, så du mindsker risikoen for nye episoder.

Overvej medicin i tæt dialog med din behandler

Hvorvidt du bør stoppe med din behandling, når du bliver gravid – eller om du roligt kan fortsætte – afhænger i høj grad af, hvilken medicin du får. Nogle præparater frarådes under graviditet, mens andre præparater har vist sig at have ingen eller en meget lille risiko for fx fosterskader.

 

Det, man arver, er ikke et bestemt gen, men en generel, genetisk sårbarhed, som øger risikoen for at udvikle bipolar lidelse.

Når du og din læge skal beslutte, om du bør tage medicin under din graviditet, har det også stor betydning, om du er stabil med eller uden medicin, før du bliver gravid.

Derfor er det vigtigt, at du drøfter din behandling med din læge, hvis du er gravid eller overvejer at blive det. Så kan I sammen lægge en plan for, hvad der er det bedste for dig og dit ufødte barn.

 

Arver mit barn sygdommen?

Man kan ikke sige med sikkerhed, om dit barn vil arve sygdommen. Det handler både om arv og miljø, kombineret med faktorer som stress. Det er dog den arvelige del, der har størst betydning for, om dit barn udvikler bipolar lidelse.

LÆS OGSÅ

BIPOLAR SAMMEN MED ANDRE DIAGNOSER

Der er ikke kun én forklaring på, hvorfor nogen udvikler bipolar lidelse. Det handler nemlig både om arv og miljø. Det er dog den arvelige del, der har størst betydning for, at nogen udvikler sygdommen. 

Læs MERE

En undersøgelse viser, at risikoen for at blive indlagt med bipolar lidelse, før man fylder 52 år, er 0,5 %, hvis ingen af ens forældre har bipolar lidelse. Risikoen stiger til 4,4 %, hvis den ene forælder har diagnosen – og til 25 %, hvis begge forældre har bipolar lidelse.

Det, man arver, er ikke et bestemt gen, men en generel, genetisk sårbarhed, som øger risikoen for at udvikle bipolar lidelse. Du kan læse mere om, hvorfor nogen udvikler bipolar lidelse her.

 

Kan jeg amme mit barn?

Der kan være individuelle forhold, der har betydning for, om du bør amme dit barn eller ej. I nogle tilfælde vil du opleve, at lægerne bakker op om det, hvis du ønsker at amme, mens det i andre situationer frarådes, bl.a. fordi dele af medicinen går videre til barnet via brystmælken.

Heldigvis findes der mange gode alternativer til brystmælk. Der er en række forskellige mælkeerstatninger at vælge imellem, som alle indeholder alt det, dit nyfødte barn har brug for. Din læge eller sundhedsplejerske kan hjælpe dig med at vurdere, hvad der er det bedste for dig og dit barn.

 

Gode råd, hvis du overvejer at få børn:

Der er dermed meget, du kan gøre for at sikre, at det går så godt som muligt, hvis du lever med bipolar lidelse og gerne vil have børn:

  • Planlæg så vidt muligt din graviditet på forhånd

  • Vær ærlig omkring din sygdom og dine behov for støtte

  • Sørg for at have pårørende omkring dig

  • Tag din pårørende med til samtalerne med din behandler. På den måde er I to, der hører – og tolker – hvad behandleren siger, og din pårørende vil nemmere kunne støtte dig igennem din graviditet.

 

Se eller gense Facebook LIVE udsendelsen, hvor journalist og forfatter Peter Øvig Knudsen og psykiater Lars Vedel Kessing bl.a. taler om muligheden for at få børn, når man lever med bipolar lidelse. 
Se Bipolar balances Facebook LIVE her

 

TJEK, HVORDAN DU HAR DET

Hvilket liv vil du gerne leve?
Har du en behandlingsplan?
Og holder du øje med udsving i din sygdom

Med denne spørgeguide kan du notere hver dag, hvordan du har det og på den måde holde øje med, om der er for mange eller for store udsving i dit humør.
Du får også overblik over, hvordan din søvn, din livsstil eller din behandling kan spille ind eller måske direkte trigge udsving i din sygdom.