OM BIPOLAR LIDELSE

Værd at vide om selvmord og bipolar lidelse

Hvis du har bipolar lidelse, har du en øget risiko for at begå selvmord. Heldigvis kan sygdommen behandles, så din risiko for selvmord bliver mindre

Hvert år begår omkring 600 mennesker selvmord i Danmark, og dertil kommer en lang række selvmordsforsøg, selvmordstanker og selvskadende adfærd. Hvert selvmord eller selvmordsforsøg berører typisk omkring seks nære pårørende, fx familie eller venner. Det betyder, at ca. 30.000 mennesker bliver berørt af selvmord om året.

Hvis du har bipolar lidelse, har du en øget risiko for at begå selvmord. Faktisk er risikoen ca. 10 gange større end normalt, hvis du har en psykiatrisk diagnose, særligt i de første år efter, du har fået diagnosen. Derfor er det vigtigt, at du kender faresignalerne ved selvmordstanker, hvis du, eller en du kender, lever med bipolar lidelse.

Hvad skal du være opmærksom på ift. bipolar lidelse og selvmord?

Tegnene på selvmordstanker kan være diffuse og ukonkrete. Derfor er det vigtigt, at du ser på, hvordan du (eller din pårørende) overordnet har det. Det er især vigtigt at være opmærksom på, om du (eller din pårørende) oplever voldsomme følelsesmæssige udsving eller opfører sig markant anderledes end normalt.

Signalerne, du skal bør være opmærksom på, kan være:

 • Manglende appetit eller søvnløshed

 • Aggressiv adfærd

 • Misbrug

 • Ensomhed

 • Udtalt mindreværdskompleks

 • Udsagn som: ‘jeg vil ikke mere’, eller ‘jeg ønsker ikke at leve længere’

Sådan kan du mindske risikoen for selvmord

Heldigvis er der meget, du selv kan gøre, for at mindske risikoen for selvmord og selvmordstanker, selvom tankerne opstår som symptom på din psykiske sygdom og derfor er svære at styre. Det er en god idé at fokusere på at gøre ting, der øger din livskvalitet generelt. Det kan fx være at:

 • Spise sundt

 • Undgå stress

 • Undgå alkohol og rusmidler

 • Prioritere din søvn

 • Dyrke motion og mindfulness

 • Brug tid sammen med mennesker, der gør dig glad

 • Husk at tage din medicin – også når du har det godt

 

Hvis du går med tanker om selvmord, skal du søge hjælp.

Mindre risiko for selvmord, når du er velbehandlet

Når du er velbehandlet for bipolar lidelse, er din livskvalitet større, og din risiko for selvmord er lavere. Det er derfor vigtigt, at du følger din behandlingsplan og sørger for at søge hjælp hos din læge, hvis du mærker ændringer i dit humør eller i din tilstand.

 

Bipolar og tanker om selvmord?

Hvis du går med tanker om selvmord, skal du søge hjælp. Du kan søge hjælp hos din læge eller på en psykiatrisk skadestue, hvis det er akut.

 

Du kan også ringe til Depressionslinien og Livslinien:

Depressionslinien: +45 33 12 47 74

Livslinien: + 45 70 201 201

LÆS OGSÅ

BIPOLAR SAMMEN MED ANDRE DIAGNOSER

Der er ikke kun én forklaring på, hvorfor nogen udvikler bipolar lidelse. Det handler nemlig både om arv og miljø. Det er dog den arvelige del, der har størst betydning for, at nogen udvikler sygdommen. 

Læs MERE

KILDE:

Materiale fra TEVA: Behandling af bipolar sygdom – selvskade, selvmord og indlæggelse

TJEK, HVORDAN DU HAR DET

Hvilket liv vil du gerne leve?
Har du en behandlingsplan?
Og holder du øje med udsving i din sygdom

Med denne spørgeguide kan du notere hver dag, hvordan du har det og på den måde holde øje med, om der er for mange eller for store udsving i dit humør.
Du får også overblik over, hvordan din søvn, din livsstil eller din behandling kan spille ind eller måske direkte trigge udsving i din sygdom.