OM BIPOLAR LIDELSE

BIPOLAR LIDELSE SAMMEN MED ANDRE DIAGNOSER

Der er ikke kun én forklaring på, hvorfor nogen udvikler bipolar lidelse. Det handler nemlig både om arv og miljø. Det er dog den arvelige del, der har størst betydning for, at nogen udvikler sygdommen.

Det, man arver, er en generel genetisk sårbarhed. Hvis man oveni denne sårbarhed også udsættes for psykisk stressende eller traumatiske hændelser, kan det hos nogen udvikle sig til bipolar lidelse.

Det er også denne generelle, genetiske sårbarhed, der gør, at man oveni sin bipolare lidelse også er mere sårbare for at udvikle andre psykiske lidelser.
Man kan altså både have for eksempel bipolar lidelse og ADHD, bipolar lidelse og en personlighedsforstyrrelse eller bipolar lidelse og angst.

 

 

Studier viser, at op til 80 % med bipolar lidelse type II også har en anden psykisk lidelse. De hyppigste er angst og personlighedsforstyrrelser. Desuden ser man ofte et øget misbrug af alkohol og stoffer. Misbrug er mere sædvanligt ved bipolar lidelse type I end ved type II og handler typisk om, at man har forsøgt at selvmedicinere sig eller dæmpe symptomerne med alkohol og/eller stoffer.

 

RISIKO FOR BIPOLAR LIDELSE VED DEPRESSION

Hos 15-20 % af dem, der har oplevet en depression, udvikler det sig til en bipolar lidelse. Hvis du i forvejen lider af depression, har du i disse tilfælde øget risiko for at udvikle bipolar lidelse:

  • Du har bipolar lidelse i familien

  • Du har haft flere end tre tidligere depressioner

  • Du har haft depression før 25-årsalderen

  • Du har udviklet hypomani ved behandling med antidepressiv medicin

  • Du har haft fødselsdepression

For langt de fleste (85 %) er første symptom på bipolar lidelse en depressiv episode. Kun 12 % oplever, at sygdommen starter med mani.

 

 

BIPOLAR LIDELSE OG ANDRE SYGDOMME

Undersøgelser viser, at der en sammenhæng mellem bipolar lidelse og en række andre sygdomme. Det drejer sig om epilepsi og apopleksi, der er centralnervesygdomme, samt diabetes og hjertekarsygdomme.
Man kender endnu ikke årsagen til, hvorfor disse sygdomme hænger sammen med udviklingen af bipolar lidelse.

LÆS OGSÅ

SYMPTOMER VED BIPOLAR LIDELSE

Der findes to typer bipolar lidelse. Diagnosticeringen mellem de to typer sker ud fra symptomerne. 

Læs MERE

TJEK, HVORDAN DU HAR DET

Hvilket liv vil du gerne leve?
Har du en behandlingsplan?
Og holder du øje med udsving i din sygdom

Med denne spørgeguide kan du notere hver dag, hvordan du har det og på den måde holde øje med, om der er for mange eller for store udsving i dit humør.
Du får også overblik over, hvordan din søvn, din livsstil eller din behandling kan spille ind eller måske direkte trigge udsving i din sygdom.