VIDEN

Tidlige tegn på bipolar lidelse

Sandsynligheden for at leve et godt liv med bipolar lidelse bliver bedre, jo hurtigere du får den rette diagnose og behandling. Derfor kan det være en god idé at sætte dig ind i både symptomer og tidlige tegn på bipolar lidelse.

Mange søger læge, når de får en depression. Færre søger læge, når de føler, at livet kører på skinner, og de kan klare alle opgaver og udfordringer – og mere til. Ofte er det sådan, man har det, når man har en mani.

Vekselvirkningen mellem depression og mani gør bipolar lidelse svær at diagnosticere, og lidelsen bliver derfor ofte forvekslet med tilbagevendende depressioner. For lægen ser jo sjældent, når man har en mani og er (unaturligt) glad og energisk.

Det er også en af grundene til, at der ofte går mange år, fra de første symptomer på bipolar lidelse viser sig, til man får den rette diagnose. 

Symptomer hos børn kan forveksles med ADHD

Selv om sygdommen er svær at diagnosticere, så er der nogle symptomer, man kan være særligt opmærksom på. I nogle tilfælde viser de sig endda allerede i løbet af barndommen/ungdommen. Hos børn og unge viser symptomerne sig ofte som bl.a. aggression og uro, og derfor kan de første symptomer forveksles med symptomer på ADHD, angst eller en psykose.

Andre symptomer på bipolar lidelse i barndommen/ungdommen kan være udsving i humør, adfærd, energiniveau, tale- og tankestrøm og søvn. Udsvingene kan vare i halve til hele dage.

 

Tidlig depression kan være tegn på bipolar lidelse

Det kan også være relevant at se på, hvornår du oplevede din første depression. Mere end 6 ud af 10 personer med bipolar lidelse oplever nemlig deres første depressive episode, allerede før de fylder 18 år. Det viser et studie blandt flere end 1.000 patienter med bipolar lidelse.

Generelt fylder depressioner ofte mere end manier gennem livet med sygdommen. Mindst 50 % af personer med bipolar lidelse oplever en depressiv episode, før de oplever en mani, og et studie viser, at perioderne med depressioner udgør cirka 34 %, mens perioderne med manier/blandingsepisoder kun udgør 12 %.

Depressionerne fylder altså langt mere end manierne rent tidsmæssigt hos personer med bipolar lidelse.

Derudover vil din livskvalitet ofte være mere påvirket, når du har en depression, end når du har en mani.

 

Mange bliver fejldiagnosticerede

Et studie blandt støttegrupper i National Depressive and Manic-Depressive Association viser, at 69 % af patienterne med bipolar lidelse blev fejldiagnosticerede i starten af deres sygdomsforløb. Samme studie viser, at patienterne i gennemsnit får 3,5 forkerte diagnoser, før de får deres korrekte diagnose.

Studie viser, at patienterne i gennemsnit får 3,5 forkerte diagnoser, før de får deres korrekte diagnose

Kun 20 % af patienter med bipolar lidelse og én depressiv episode får diagnosen bipolar lidelse inden for det første år, de søger behandling. Den korrekte diagnose får de først efter 5-10 år. Det betyder, at mange kommer sent i gang med den rigtige behandling, og det kan have store konsekvenser for, hvordan man lever med sygdommen. Læs mere her.

LÆS OGSÅ

BIPOLAR SAMMEN MED ANDRE DIAGNOSER

Der er ikke kun én forklaring på, hvorfor nogen udvikler bipolar lidelse. Det handler nemlig både om arv og miljø. Det er dog den arvelige del, der har størst betydning for, at nogen udvikler sygdommen. 

Læs MERE

Sygdommen udvikler sig forskelligt

Det er meget individuelt, hvordan bipolar lidelse udvikler sig. Hvis du oplever meget tidlige symptomer, kan det betyde, at du har en sværere grad af sygdommen, end hvis du oplever de første symptomer sent i dit liv.

Uanset hvad er det vigtigt at vide, at der er gode behandlingsmuligheder, og med den rette behandling og støtte er det muligt at leve et godt liv med bipolar lidelse. Jo hurtigere du kommer i behandling, jo større er dine chancer for at komme til at leve godt med sygdommen og undgå værre og hyppigere episoder.
Du kan få hjælp til at følge med i, hvordan det går med din sygdom her. 

TJEK, HVORDAN DU HAR DET

Hvilket liv vil du gerne leve?
Har du en behandlingsplan?
Og holder du øje med udsving i din sygdom

Med denne spørgeguide kan du notere hver dag, hvordan du har det og på den måde holde øje med, om der er for mange eller for store udsving i dit humør.
Du får også overblik over, hvordan din søvn, din livsstil eller din behandling kan spille ind eller måske direkte trigge udsving i din sygdom.