OM BEHANDLING

Følg med i din sygdom med din smartphone

Det er altid en god ide at holde styr på din sygdom og eventuelle humørsvinger, og forskning viser, at du fremover kan få hjælp til det i hverdagen med en app på din smartphone.

Det er vigtigt at understrege, at den rådgivning, du får af din behandler, altid er den primære information i forhold til håndtering og behandling af din sygdom.

Du har sikkert din smartphone i hånden mange gange i løbet af dagen, både når du er på farten og derhjemme. Nyere forskning viser, at du også kan bruge din smartphone til at holde øje med din sygdom og dit humør – som et alternativ eller supplement til et stemningsregistreringsskema. Herunder kan du læse mere om, hvordan du kan bruge din smartphone til at følge med i din sygdom.

DIN SMARTPHONE KAN GIVE DIG INDBLIK I DIT SYGDOMSMØNSTER

Der findes i dag forskellige apps, hvor du kan indtaste din daglige aktivitet og løbende kan holde styr på, om du oplever større eller mindre udsving, og om du har maniske eller depressive episoder. Når du får et udførligt overblik, kan du måske få øje på et mønster, som du ikke har lagt mærke til før – det kan være, at du har sovet dårligt, været stresset eller drukket alkohol? Del gerne indsigterne med din læge, så I sammen kan vurdere eventuelle risici for nye episoder – og om din behandling virker som den skal, så din hverdag med bipolar lidelse er så god som mulig.

SKAB OVERBLIK OVER DIN HVERDAG

En app kan, i nogle tilfælde, hjælpe dig med hurtigt at blive opmærksom på, om der er en ny episode med mani eller depression på vej. I de forskellige apps kan du nemlig se, hvad der sker op til, under og efter en episode, da de gemmer alle dine indtastede data, så længe du tillader det. Der er lavet flere undersøgelser af, hvordan app’s kan bruges som hjælpemiddel, hvis du er diagnosticeret med bipolar lidelse. Undersøgelserne viser ikke specifikt, at deltagerne får det klinisk bedre, men flere af deltagerne fortæller, at de føler en positiv forbedring på deres humørsvinger i den tid, de registrer med en app.

 

Det er vigtigt at understrege, at den rådgivning, du får af din behandler, altid er den primære information i forhold til håndtering og behandling af din sygdom.

Med en app til stemningsregistrering kan du bl.a.:

  • Skabe overblik over din hverdag og humørsvingninger
  • Skabe overblik over din hverdag og humørsvingninger
  • Lytte til din stemmeføring og toneleje, som kan indikere maniske eller depressive tegn
  • Spore, om du er meget ude eller hjemme

Holde øje med din aktivitet på mobilen (beskeder, opkald og besvarelser), som kan indikere, om du er i en depressiv eller manisk episode – eller om der er en episode på vej.

 

HOLD ØJE MED SYMPTOMERNE

Det er altid vigtigt at følge med i din sygdom og at kende de vigtigste symptomer på bipolar lidelse. Fx viser en manisk episode sig typisk ved, at du er opstemt i mindst en uge og typisk over længere tid. Og en depression kan bl.a. vise sig ved, at du er trist og modløs og er mere træt end normalt – og du kan være præget af mørke tanker. Forskning viser, at du kan bruge din smartphone som hjælpemiddel til at opdage disse symptomer. Du kan læse mere om, hvilke symptomer du kan lægge mærke til her.

 

REGISTRER DIN DAG PÅ TELEFONEN

Der findes forskellige apps, som du kan bruge til at følge med i din sygdom. Du kan undersøge, hvilke apps der er tilgængelige på din mobil. De forskellige apps kan bl.a. bruges som hjælp til at tilpasse dine dage så hensigtsmæssigt som muligt, og du kan bl.a. holde øje med:

  • Dit humør
  • Dine daglige aktiviteter (arbejde, skole, sport eller noget fjerde)
  • Om du tager din medicin, som du skal
  • Hvor mange timer du sover i døgnet
  • Om du drikker alkohol, og hvor meget du drikker
  • Hvor meget du er ude og deltager i sociale arrangementer

Du kan bruge en af de tilgængelige apps til at holde øje med stort set alle aspekter af din hverdag og sygdom. Tilføj de punkter, der er relevante for dig, i dit skema, og sæt eventuelt en alarm på din mobil, så du husker at registrere din dag hver aften. Måske fungerer en app for dig og din hverdag?

Tal gerne med din behandler om, hvordan du eventuelt kan bruge en app til at følge med i din sygdom – det er nemlig altid den rådgivning, du får af din behandler, du bør følge, for at få den bedst mulige behandling.

 

 

LÆS OGSÅ

BIPOLAR SAMMEN MED ANDRE DIAGNOSER

Der er ikke kun én forklaring på, hvorfor nogen udvikler bipolar lidelse. Det handler nemlig både om arv og miljø. Det er dog den arvelige del, der har størst betydning for, at nogen udvikler sygdommen. 

Læs MERE

TJEK, HVORDAN DU HAR DET

Hvilket liv vil du gerne leve?
Har du en behandlingsplan?
Og holder du øje med udsving i din sygdom

Med denne spørgeguide kan du notere hver dag, hvordan du har det og på den måde holde øje med, om der er for mange eller for store udsving i dit humør.
Du får også overblik over, hvordan din søvn, din livsstil eller din behandling kan spille ind eller måske direkte trigge udsving i din sygdom.