OM BIPOLAR LIDELSE
KENDER DU FØLELSEN AF ENSOMHED? DEN KAN DU GØRE NOGET VED
Når man lever med Bipolar lidelse, oplever man perioder med store udsving i humør og aktivitetsniveau. I perioder med depression er det helt almindeligt at føle sig ensom.
Alle mennesker føler sig ensomme fra tid til anden. Men når man har bipolar lidelse, opleves alle følelser mere intenst, og derfor kan følelsen af ensomhed også opleves alvorligere for den enkelte. Det kan være svært at række ud til andre og have overskud til selv at tage kontakt.
Det er vigtigt at få brudt dette tankemønster, så dårlig selvfølelse og manglende selvtillid ikke forstærker følelsen af ensomhed.
ENSOMHED – HVAD KAN DU SELV GØRE
- Vær åben om din sygdom. Hvis dine venner og familie lærer sygdommen at kende, kan de bedre støtte og hjælpe dig i en svær situation.
- Ræk ud og aftal med dine nærmeste, at de kontakter dig, når du bliver stille.
- Anerkend følelsen af ensomhed. Reager på den og fortæl om den. Også selvom det er svært.
- Kom ud i lyset og luften hver dag. Selv en kort tur er meget bedre end ingen tur. Underkend ikke betydningen af fysisk aktivitet – både for krop og sjæl.
AT VÆRE ALENE ER IKKE DET SAMME SOM AT VÆRE ENSOM
Følelsen af ensomhed kan komme snigende over tid eller slå ned pludseligt.
Det er meget forskelligt, hvad der får os til at føle os ensomme – følelsen af ensomhed er helt individuel. Man kan sagtens være indadvendt og foretrække sit eget selskab uden nogensinde at føle sig ensom. Omvendt kan man have mange bekendtskaber, ofte blive inviteret til fest og sociale arrangementer og alligevel føle sig ensom. Ensomhed er en personligt oplevet uoverensstemmelse mellem ønsket om sociale relationer og faktiske sociale relationer. Man er ufrivilligt alene, selvom man hellere ville være sammen med andre.
I sidste ende handler det om at føle sig forstået og mødt, og om at kunne række ud og søge selskab og støtte, når man har brug for det. Og husk dig selv på, at alle mennesker oplever ensomhed fra tid til anden. Der er ingen grund til at føle sig skamfuld eller mindreværdig, fordi man oplever ensomhed i perioder af sit liv.
FORTÆL DINE VENNER OG FAMILIE, HVORDAN DU HAR DET
Når man har bipolar lidelse, opleves alle følelser som sagt mere intenst, og derfor kan følelsen af ensomhed opleves overvældende. I perioder kan man nærmest få følelsen af, at man ikke er værd at være sammen med.
Måske oplever du, at vennerne trækker sig. Det kan være i bedste mening, for at ”give plads” – de forstår måske ikke din situation og ved ikke, hvordan de skal håndtere den. Måske undlader de at spørge ind for ”måske har du ikke lyst til at tale om det”.
Ensomheden kan føles intens, og ofte vil man ikke have overskud til at gøre noget ved den. Derfor kan det være en god ide at tænke situationen igennem og forberede sig, mens man har det godt.
LÆS OGSÅ
BEHANDLING AF BIPOLAR LIDELSE
Bipolar lidelse er ofte kompliceret at behandle, og nogle har brug for behandling hele livet. Her får du overblikket over, hvilke typer behandling der findes til bipolar lidelse, samt hvordan et behandlingsforløb typisk kan se ud.
Læs MEREER DER TIDSPUNKTER PÅ ÅRET, HVOR FØLELSEN AF ENSOMHED DUKKER OP HOS DIG?
Er der tidspunkter på året, der er særlig svære for dig? Måske om vinteren når mørket sænker sig tidligt, ved juletid, eller når familie og venner er på ferie?
Eller er det i særlige situationer, ensomhedsfølelsen kan overvælde dig? Når du er træt og udkørt, måske ikke har fået sovet nok? Eller når du er til en sammenkomst, med mange du ikke kender?
Ensomhed kan følge nogle særlige mønstre, det kan være årstiderne, vintermørke, søvnunderskud eller andre ting. Uanset hvad der trigger følelsen hos dig, kan det være en hjælp at kende dit reaktionsmønster. Det giver dig nemlig mulighed for at forberede dig på situationen, mens du har det godt; Hvornår er følelsen værst, i hvilke situationer. Og hvad kunne være en hjælp?
Anerkend følelsen af ensomhed og del dine tanker med andre – vi kender den alle sammen. Find ud af, hvad der vil være den bedste hjælpe for dig og del denne viden med dine nærmeste.
Og hvis du føler dig svigtet eller savner relationen til en helt særlig person, så prøv at sige det højt til vedkommende – det kan der komme noget positivt ud af.
Læg mærke til, hvordan selv en mindre social kontakt kan bedre din følelse.
HER ER DER HJÆLP AT HENTE
I de seneste år er der kommet øget fokus på begrebet ensomhed, og der findes mange tilbud og netværk, der kan hjælpe dig. Husk, at du ikke er alene, hvis du af og til føler dig ensom – der er mange andre, der også er på udkig efter et nyt fællesskab.
Undersøg, om din kommune, har et tilbud, der passer netop dig. Du kan også prøve at opsøge et fællesskab med andre, der deler din hobby eller en anden fælles interesse.
Hvis du er ung, kan Headspace.dk måske tilbyde dig hjælp og Depressionsforeningen tilbyder sociale cafeer, hvor man kan møde andre og dele erfaringer om ensomhed, angst, depression og bipolar lidelse.
GENERELLE GODE RÅD OM DIN SYGDOM
- Fasthold en sund livsstil med gode madvaner og regelmæssig livsførelse. Få din nattesøvn og hold igen med alkohol, der kan forstærke dine følelser.
- Hold fokus på din behandling og tag din medicin som foreskrevet. Hvis du ønsker at ændre på noget, skal det foregå i tæt samarbejde med din behandler.
- Deltag i aktiviteter, som giver mening for dig.
- Deltag i sociale aktiviteter så ofte det giver mening og i et omfang, du kan håndtere.
- Du kan have glæde af at meditere eller at lære mindfulness/afslapningsteknikker.
- Mærk efter/monitorer, hvordan du har det. På den måde lærer du dig selv og din sygdom at kende og kan være opmærksom på udsving.
KILDER:
https://depressionsforeningen.dk/artikler/sociale-forhold/
https://bedrepsykiatri.dk/ensomhed/
https://psykiatrifonden.dk/hjaelp-raadgivning/mentale-motionscenter/mentale-motionscenter-ensomhed
https://depressionsforeningen.dk/sociale-cafeer-forside/
Jennifer Nicholas et al: Self-management in young adults with bipolar disorder: Strategies and challenges. Journal of affective Disorders 209 (2017) 201 – 208
TJEK, HVORDAN DU HAR DET
Hvilket liv vil du gerne leve?
Har du en behandlingsplan?
Og holder du øje med udsving i din sygdom
Med denne spørgeguide kan du notere hver dag, hvordan du har det og på den måde holde øje med, om der er for mange eller for store udsving i dit humør.
Du får også overblik over, hvordan din søvn, din livsstil eller din behandling kan spille ind eller måske direkte trigge udsving i din sygdom.