PÅRØRENDE

SÅDAN HJÆLPER DU BEDST VED BIPOLAR LIDELSE

Hvis du er pårørende til en person med bipolar lidelse, så er det bedste, du kan gøre at: lytte, støtte og træde til, når der er brug for dig.
Og hvordan gør man så det? Her får du vores bedste tips.

SÆT DIG IND I BIPOLAR LIDELSE

Hvis du sætter dig godt ind i, hvad bipolar lidelse er for en sygdom, og hvad det indebærer at leve med den, har du de bedste forudsætninger for at forstå og støtte din pårørende. Du kan eksempelvis læse artiklen om bipolar lidelse her

 

BAK OP OM BEHANDLINGSPLANEN

De fleste med bipolar lidelse har brug for at tage medicin resten af deres liv. Behandlingen kan mindske antallet og sværhedsgraden af episoder med mani og depression, og det er derfor vigtigt at holde fast i behandlingen – også i perioder, hvor det går godt.
Som pårørende kan du hjælpe ved at fortælle, at du forstår, hvor vigtig behandlingen er, og at du bakker op om at fortsætte behandlingen – også i de stabile perioder.

Oplever I, at behandlingen ikke virker, eller er der mange bivirkninger ved behandlingen, så kan du opfordre til, at I får kontaktet lægen. Måske skal der justeres på dosis eller undersøge, om der findes andre behandlingsmuligheder.

 

LYT UDEN AT DØMME

Det kan være af stor betydning, at du viser din accept af og forståelse for de udfordringer, der er, når man lever med bipolar lidelse. Du behøver ikke at komme med svar eller løsninger. Ofte har man bare brug for én, der lytter til de svære tanker uden at dømme.

GØR DET KLART, AT DU ER DER FOR VEDKOMMENDE

Når man lider af bipolar lidelse, kan det somme tider føles som om, at hele verden er imod en. Derfor er det vigtigt, at du aktivt fortæller, at du er der. Understreg, at du værdsætter din ven/veninde/partner/datter/søn etc., og at sygdommen hverken bør definere eller begrænse ham eller hende. 

 

 

Hvis du er pårørende til en person med bipolar lidelse, så er det bedste, du kan gøre at: lytte, støtte og træde til, når der er brug for dig.

INVITER TIL AKTIVITETER UDE AF HUSET

Særligt i depressive perioder kan personer med bipolar lidelse have tendens til at isolere sig. Men det kan være godt at komme lidt ud – bare lidt hver dag. Spørg, om I ikke skal gå en lille tur, tage i biografen, på café eller noget helt fjerde, som I kan lide at gøre sammen. Vær dog opmærksom på, at det også kan være nødvendigt med lidt tid alene. Brug din mavefornemmelse, hvis du er tvivl. Og lad være med presse for meget på.

HAV EN NØDPLAN

Afhængig af, hvor tæt du er på en med bipolar lidelse, kan det være en hjælp at have en plan klar for, hvordan I sammen kommer igennem episoder med mani eller depression. Hvis I har en plan og er forberedt på, at der kan komme tider med større udfordringer, kan de være lettere at overkomme. Inddrag eventuelt andre i planen. Planen kan f.eks. tage stilling til følgende spørgsmål:

  • Hvilken støtte er der brug for?

  • Hvor meget støtte er passende, så det ikke bliver for kontrollerende?

  • Skal adgangen til kreditkort og bilnøgler begrænses i visse perioder?

  • Hvem skal kontaktes i akutte situationer (egen læge/behandler, vagtlæge, psykiatrisk skadestue)?

LÆS OGSÅ

SYMPTOMER VED BIPOLAR LIDELSE

Der findes to typer af bipolar lidelse. Type I karakteriseres af tilbagevendende perioder af både maniske og depressive episoder. Ved bipolar lidelse type II har du i stedet episoder med depression og hypomani, der er en mildere form for mani. Diagnosticeringen mellem de to typer sker ud fra symptomerne.

Læs MERE

TJEK, HVORDAN DU HAR DET

Hvilket liv vil du gerne leve?
Har du en behandlingsplan?
Og holder du øje med udsving i din sygdom

Med denne spørgeguide kan du notere hver dag, hvordan du har det og på den måde holde øje med, om der er for mange eller for store udsving i dit humør.
Du får også overblik over, hvordan din søvn, din livsstil eller din behandling kan spille ind eller måske direkte trigge udsving i din sygdom.