OM BIPOLAR LIDELSE

 

SOM PERSON MED BIPOLAR LIDELSE ER MAN SÆRLIG SÅRBAR OVERFOR FORSTYRRELSER I SIN SØVN

 

Når man lever med bipolar lidelse, kan man være særligt sårbar overfor forstyrrelser i sit søvnmønster. Søvnproblemer kan nemlig aktivere maniske eller depressive episoder. Vi diskuterer i denne artikel, hvordan man bedst muligt kan forbygge disse perioder.

Et ændret søvnmønster kan være det første tegn på, at en ny episode er på vej. Vær opmærksom tegnene – hvis du genkender dem i tide, kan du bedre forberede dig og måske forebygge at episoder udvikler sig og bliver langvarige.

Men hvorfor er søvnen så vigtig? Og hvad kan du selv gøre, for at sove bedre? Læs med og få mere at vide om betydningen af god søvn og gode råd til at sove godt.

MENS DU SOVER, HAR KROPPEN TRAVLT

Mens du sover trygt og roligt under din varme dyne, har din krop travlt. Søvn forbedrer immunforsvaret, styrker hukommelse og kreativitet og kan være med til at forebygge stress. Så tag ikke fejl – søvn er en aktiv tilstand. Det er bare andre aktiviteter i hjerne og krop, end når du er vågen.

En god nattesøvn bidrager til et godt liv. God søvn er lige så vigtig for vores trivsel som sund kost og motion.

 

SKÆRMLYS FORSTYRRER DIN SØVN

Når det bliver aften, og mørket sænker sig, øges produktionen af søvnhormonet Melatonin. Melatonin gør os søvnige, så vi kan sove og vågne friske og veludhvilede næste dag.

Lyset fra en skærm hæmmer produktionen af Melatonin, så vi ikke føler os trætte. Hjernen tror, at det er dag, og den vil derfor forsøge at holde dig vågen.

Undgå skærmtid en time eller to før sengetid, så sover du bedre.

LÆS OGSÅ

BEHANDLING AF BIPOLAR LIDELSE

Bipolar lidelse er ofte kompliceret at behandle, og nogle har brug for behandling hele livet. Her får du overblikket over, hvilke typer behandling der findes til bipolar lidelse, samt hvordan et behandlingsforløb typisk kan se ud. 

Læs MERE

ÆNDRINGER I DIT SØVNMØNSTER – LYT TIL DINE PÅRØRENDE

Det kan være din familie eller venner, der først bemærker ændringer i dit søvnmønster. Måske har du pludselig brug for mindre søvn? har mere energi? Eller måske vil du gerne være længere oppe? har sværere ved at sig ”tak for i aften” og gå hjem fra en fest?

Det kan også være, at du føler dig energiforladt. Selvom du går i seng, kan du ikke finde hvile. Du vågner uden at føle dig vel udhvilet og restitueret. Nogle har bare lyst til og kan sove hele tiden.

Du lægger måske ikke selv mærke til ændringerne. Men ofte gør dine pårørende. Så lyt til dem, måske har de noget at fortælle om dine søvnvaner.

 

GODE RÅD TIL EN GOD SØVN

Der er ikke noget bedre end at lægge hoved på puden, når man er så søvnig, at man næsten ikke kan holde øjnene åbne. Men selvom du ikke føler dig træt, er det vigtigt at holde følge en fast søvnrytme. Det har stor betydning for fysisk trivsel og mental ro. Her er et par råd til god søvn:

  • Stå op og gå i seng på samme tid hver dag. Så vidt muligt også i weekenden. Så holder du dit indre ur i balance.
  • Dyrk ikke hård motion før sengetid
  • Undgå koffein (kaffe, te, cola og energidrik) efter kl. 17
  • Skab et roligt, rart og behageligt soveværelse, hvor der er rent og udluftet
  • Soveværelset er kun til søvn (og sex?) og ikke TV-stue eller arbejdsværelse
  • Det kan være godt med et aftenritual, tag f.eks. et bad eller mediter
  • Afslapningsteknikker som dyb vejrtrækning kan hjælpe med at lette overgangen til søvn
  • Undgå skærmtid en time eller to før sengetid. Det blå lys fra skærmen hæmmer produktionen af kroppens naturlige søvnhormon Melatonin

 

SØG PROFESSIONAL HJÆLP VED VEDVARENDE SØVNPROBLEMER

I nogle tilfælde kan søvnproblemer være så alvorlige, at det er nødvendigt med professionel hjælp. Hvis du oplever det, kan du søge hjælp og støtte hos din behandler. Behandleren er specialiseret i bipolar lidelse, og kan udarbejde en individuel handlingsplan, der både kan afhjælpe søvnforstyrrelsen og de underliggende symptomer.

TJEK, HVORDAN DU HAR DET

Hvilket liv vil du gerne leve?
Har du en behandlingsplan?
Og holder du øje med udsving i din sygdom

Med denne spørgeguide kan du notere hver dag, hvordan du har det og på den måde holde øje med, om der er for mange eller for store udsving i dit humør.
Du får også overblik over, hvordan din søvn, din livsstil eller din behandling kan spille ind eller måske direkte trigge udsving i din sygdom.