OM BIPOLAR LIDELSE

Fysiske sygdomme og bipolar lidelse

Hvis du lever med bipolar lidelse, oplever du muligvis, at dit psykiske helbred bliver prioriteret højere end dit fysiske helbred af både dig og din behandler. Men det er vigtigt også at være opmærksom på, hvordan du har det i kroppen (fysisk) og at reagere, hvis noget føles anderledes eller forkert.

En sund livsstil – og et sundt helbred – er lige så vigtig for personer, der lever med bipolar lidelse, som det er for alle andre. Særligt fordi studier viser, at personer med bipolar lidelse kan have en højere risiko for at udvikle fysiske sygdomme end den øvrige befolkning.

 

Reager på ændringer i kroppen

Det er vigtigt at huske, at dine chancer for at leve et godt liv med bipolar lidelse og undgå at få eller forværre fysiske sygdomme, er størst, hvis du har det godt fysisk – og hvis du reagerer hurtigt, når du mærker forandringer i kroppen.

Vær særligt opmærksom på ændringer i kroppen, der kan være tegn på:

• Overvægt
• Diabetes
• Forhøjet blodtryk
• Forhøjet kolesterol

FySISKE SYGDOMME BLIVER OVERSET

Årsagen til, at personer med bipolar lidelse kan have en øget risiko for fysiske sygdomme kan ifølge forskning bl.a. være fordi, der generelt er forskel på, hvordan personer med bipolar lidelse får behandlet fysiske sygdomme sammenlignet med den øvrige befolkning.

Studier tyder på, at personer med bipolar lidelse i nogle tilfælde modtager behandling for fysiske sygdomme senere i forløbet end resten af befolkningen – og i andre tilfælde slet ikke får behandling for fysiske sygdomme. Derfor kan tegn på fysisk sygdom nå at udvikle sig til en alvorlig sygdom, før den bliver behandlet.

Psykisk og fysisk behandling skal kombineres

Det kan dermed have store konsekvenser for dit helbred, hvis tegn på fysisk sygdom ikke bliver opdaget og behandlet i tide. Størstedelen af de tidlige dødsfald, man ser blandt personer med bipolar lidelse, skyldes fysiske sygdomme – heriblandt hjertekarsygdomme, kræft og luftvejssygdomme.

Det er sygdomme, der i mange tilfælde kan undgås – eller håndteres og behandles godt – hvis man er opmærksom på at leve sundt og opdage eventuelle symptomer tidligt i forløbet.

Flere forskere peger derfor på, at det er nødvendigt med øget fokus på fysiske sygdomme – og særligt håndteringen af dem – blandt patienter med bipolar lidelse. For at sikre, at det fysiske helbred ikke bliver underprioriteret og overset, foreslår flere, at behandlingen af personer med psykisk lidelse skal være en kombination af fysisk og psykisk behandling.

Behandlingen af personer med psykisk lidelse skal være en kombination af fysisk og psykisk behandling.

Hvad kan du selv gøre?

Dine chancer for at leve et langt og godt liv uden fysiske sygdomme bliver øget, hvis du fokuserer på at leve en sund livsstil og at undgå overvægt. Udover at kontakte din læge, hvis du oplever forandringer i din krop, er det derfor også en god idé generelt at fokusere på ting, der øger både dit fysiske og psykiske velvære, fx:

• Prioritere din søvn
• Prioritere de relationer, der er vigtige for dig
• Være fysisk aktiv
• Undgå stress
• Forsøge at spise sund og varieret kost
• Undgå rygning
• Pas på med alkohol og andre rusmidler

Læs mere om at håndtere hverdagen med bipolar lidelse her.

LÆS OGSÅ

BEHANDLING AF BIPOLAR LIDELSE

Bipolar lidelse er ofte kompliceret at behandle, og nogle har brug for behandling hele livet. Her får du overblikket over, hvilke typer behandling der findes til bipolar lidelse, samt hvordan et behandlingsforløb typisk kan se ud. 

Læs MERE

Gode råd til at komme i gang med en sund livsstil:

• Planlæg fx en-to dage om ugen, hvor du tager dit sportstøj på og går udenfor. Måske får du lyst til at cykle eller løbe en tur? Eller måske en frisk gåtur? Det vigtige er ikke, hvad du gør, men at du gør noget. Al bevægelse er bedre end ingen.

• Vælg din yndlingsfrugt eller grøntsag og hav den altid i hjemmet. Tilgængeligheden af fødevarer gør en stor forskel for de madvalg, vi træffer.

• Bevæg dig sammen med nogen. Det kan være en ven eller et helt sportshold. Når vores indsats har en betydning for andre, bliver vi mere handlekraftige

Læs om bipolar lidelse og andre diagnoser her.

TJEK, HVORDAN DU HAR DET

Hvilket liv vil du gerne leve?
Har du en behandlingsplan?
Og holder du øje med udsving i din sygdom

Med denne spørgeguide kan du notere hver dag, hvordan du har det og på den måde holde øje med, om der er for mange eller for store udsving i dit humør.
Du får også overblik over, hvordan din søvn, din livsstil eller din behandling kan spille ind eller måske direkte trigge udsving i din sygdom.