HVERDAGEN

Kan man passe studie og arbejde, når man har bipolar lidelse? 

Psykisk sygdom behøver ikke at være en hindring for at arbejde eller gennemføre et studie.

Med den rette behandling, støtte fra omgivelserne og forståelse fra studie- eller arbejdspladsen, vil det for mange være muligt at balancere en hverdag med bipolar lidelse og et arbejde eller studie.

For andre vil det være svært – og måske endda umuligt – at passe et arbejde eller studie. Hvis du er en af dem, der har fravalgt studie og/eller arbejde i dagligdagen, er det en god idé at finde hobbyer, der giver dig glæde i hverdagen.

Og hvis du drømmer om at gennemføre en uddannelse eller at være i arbejde, kan du herunder få nogle råd til, hvordan du kan øge dine chancer for at det lykkes.  

FÅ STØTTE

Jo tidligere, du får diagnosen, jo bedre forudsætninger har du for at lære din sygdom at kende. Når du kender din sygdom godt og får den behandling, der passer til dig, har du bedre chancer for at kunne arbejde eller studere.

Det er en god ide, at din chef eller studiested kender til din sygdom, så du kan få den støtte, du har brug for. Der er forskellige muligheder for støtte gennem dit studiested, jobcenteret eller kommunen.

Du kan søge støtte til studiet gennem uddannelsesstedet, og det er en fordel at være i god tid, så du kan få støtte første dag, du starter. Du kan læse mere om dine muligheder for støtte lige her.

Går du med tanker om at komme i arbejde, kan dit behandlingssted og jobcentret sammen hjælpe dig. Når du har en psykisk sygdom, er en IPS-indsats (Individuelt Planlagt job med Støtte) en mulighed. Indsatsen kombinerer dine ønsker for arbejde og din behandlingsplan. Læs mere om IPS her eller vend mulighederne med din behandler.

Søg fx støtte, hvis du oplever:

  • Manglende overskud eller energi
  • Nedsat koncentration eller hukommelse
  • Svært ved at fastholde arbejde eller studie
  • Udfordringer ved sociale relationer
  • Vanskeligheder med at kommunikere til chef eller studiested
LÆS OGSÅ

PÅRØRENDE: SÅDAN HJÆLPER DU BEDST 

Hvis du er pårørende til en person med bipolar lidelse, så er det bedste, du kan gøre at: lytte, støtte og træde til, når der er brug for dig.
Og hvordan gør man så det? Her får du vores bedste tips. 

Læs MERE

HVORDAN FÅR JEG DET TIL AT FUNGERE?

Rammerne for arbejdsopgaverne, undervisningen og sociale arrangementer kan variere, og det kan derfor være en god ide at planlægge en hverdag med så meget stabilitet og forudsigelighed som muligt, så du kan tilpasse din dagligdag efter studiet. Hvordan et godt studie- eller arbejdsliv ser ud, er individuelt. Her er en række faktorer, du kan overveje for at skabe de bedste rammer:

  • Følg behandlingsplanen

    • Behandlingen af bipolar lidelse kan mindske de humørsvingerne, mange oplever. Færre og mildere udsving skaber mere kontrol over sygdommen, og det gavner hverdagen med et studie eller arbejde.
  • Planlæg

    • Stress kan trigge din diagnose. Et fast skema eller arbejdsplan kan være en god ide, så du kan holde styr på arbejdsmængden.
  • Skab en god dialog

    • Overvej at være åben om din diagnose over for din chef eller studiestedet, så I sammen kan tale om, hvordan I får skabt de bedste rammer for dit arbejds-/studieliv.
  • Alkoholfri fredagsbar

    • Når du lever med bipolar lidelse, kan alkohol øge risikoen for – eller forværre – episoder med mani eller depression. Prøv med en alkoholfri øl eller mocktail til fredagsbaren.

 

 

SKAL JEG FORTÆLLE OM MIN SYGDOM?

Undersøgelser viser, at mange med bipolar lidelse oplever stigmatisering, og 60 % holder deres diagnose hemmelig på arbejdet. Det er forskelligt fra person til person, hvad man har lyst til at dele. For nogen hjælper det at være åben overfor kollegaer eller studiekammerater og fx tale om diagnosen, som man taler om en influenza, da det afmystificerer det at have en psykisk sygdom.

Ifølge Psykiatri Fondet har kun 2 % oplevet, at de har fået et dårligere forhold til deres kolleger, efter de har fortalt om at have psykisk sygdom. Når du italesætter bipolar lidelse, er du med til, at psykisk sygdom ikke bliver et tabu på arbejdspladsen eller studiet. Men husk at mærke efter, hvad der virker bedst dig. Du kan overveje at vælge et par enkelte kollegaer eller studiekammerater, som du er åben overfor. Sammen kan I fx lave en aftale om, at du kan komme til dem, når du mærker, at en episode er på vej.

ARBEJDSPLADSEN:

Din arbejdsplads har en vigtig rolle i din hverdag, og både ledere og kollegaer kan gøre en forskel for at hjælpe dig.

Psykiatrifonden har samlet en række gode råd til, hvordan din arbejdsplads kan håndtere psykisk sygdom bedst muligt. Du kan læse deres råd her, og eventuelt dele dem med din arbejdsplads.

STUDIESTEDET:

Det er udfordrende for alle at gennemføre et studie, og når du har bipolar lidelse, er der endnu flere udfordringer at tage højde for. Uddannelsesstederne tilbyder ekstra støtte under studiet. Du kan fx få en mentor eller faglige støttetimer. Læs om støttemulighederne her.