TIL PÅRØRENDE

HÅNDTER HVERDAGEN SOM PÅRØRENDE TIL EN MED BIPOLAR LIDELSE

Der kan være mange følelser og bekymringer i spil, når man et tæt på en person med bipolar lidelse. Vi har derfor samlet en række råd til, hvordan du bedst kan håndtere hverdagen som pårørende.

SÆT DIG IND I BIPOLAR LIDELSE

Hvis du sætter dig godt ind i, hvad bipolar lidelse er for en sygdom, og hvad det indebærer at leve med bipolar lidelse, har du de bedste forudsætninger for at vise forståelse og give støtte. Du kan eksempelvis læse artiklen om bipolar lidelse her

 

HJÆLP MED AT HÅNDTERE SYGDOMMEN

Når man har bipolar lidelse, er der mange ting, man selv kan gøre for at skabe de bedste rammer for et godt liv med god sygdomskontrol. Men det kan være svært altid selv at tage ansvar og træffe de sunde valg. Det kan derfor være en stor hjælp, hvis du som pårørende hjælper.
Du kan f.eks. læse artiklen her og se, hvordan du kan hjælpe med at træffe de bedste valg i forhold til god sygdomskontrol. Giv udtryk for, at du bakker op om at følge behandlingen og leve sundt. Og fortæl, at du er der.

LAV ET SUPPORTTEAM

Når man er i en manisk eller depressiv episode, kan det være meget svært at være pårørende – særligt, hvis du føler, at du står alene med både bekymringer og alt det praktiske. Derfor kan det være en god idé, at I i en god periode sammen laver et supportteam af pårørende, der vil være med til at støtte op i de svære perioder. Det kan ikke alene være en lettelse for dig, men også for den, der har sygdommen. Med et supportteam bliver sygdommen nemlig ikke nær så stor en belastning for lige netop dig.

 

LAV EN PLAN FOR, HVORDAN I KOMMER IGENNEM SVÆRE PERIODER

Hvis man har en plan og er forberedt på, at der kan komme tider med større udfordringer, kan de være lettere at overkomme. Sæt jer sammen og tal om, hvordan I kan komme igennem perioder med mani eller depression. Inddrag andre pårørende i planen. Planen kan f.eks. tage stilling til følgende spørgsmål:

  • Hvilken støtte er der brug for?

  • Hvor meget støtte er passende, så det ikke bliver for kontrollerende?

  • Skal adgangen til kreditkort og bilnøgler begrænses i visse perioder?

  • Hvem skal kontaktes i akutte situationer (egen læge/behandler, vagtlæge, psykiatrisk skadestue)?

Er der børn, er det også en god idé at gøre jer klart, hvordan I fortæller dem om, hvad bipolar lidelse er, og hvordan det påvirker dem og jer. Det kan være en lettelse for alle at få talt tingene igennem i en stemningsstabil periode.

 
 

PAS PÅ DIG SELV

Hvis du skal kunne være en god støtte, er det afgørende, at du passer på dig selv og beder om hjælp, når du har brug for det. Du skal sørge for at få talt om dine bekymringer og frustrationer – for eksempel med en god ven eller en psykolog.

LÆS OGSÅ

PÅRØRENDE: SÅDAN HJÆLPER DU BEDST 

Hvis du er pårørende til en person med bipolar lidelse, så er det bedste, du kan gøre at: lytte, støtte og træde til, når der er brug for dig.
Og hvordan gør man så det? Her får du vores bedste tips. 

Læs MERE

TJEK, HVORDAN DU HAR DET

Hvilket liv vil du gerne leve?
Har du en behandlingsplan?
Og holder du øje med udsving i din sygdom

Med denne spørgeguide kan du notere hver dag, hvordan du har det og på den måde holde øje med, om der er for mange eller for store udsving i dit humør.
Du får også overblik over, hvordan din søvn, din livsstil eller din behandling kan spille ind eller måske direkte trigge udsving i din sygdom.