OM BEHANDLING

 

FÅR DU DEN HJÆLP, DU HAR BRUG FOR?

Når du lever med bipolar lidelse, er det vigtigt, at du har de bedste rammer for en god hverdag – og den rette behandling.

 

En undersøgelse viser, at flere personer med bipolar lidelse oplever, at deres behandling ikke dækker alle deres behov tilstrækkeligt. Derfor er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvordan din sygdom kan behandles, så du kan reagere, hvis du mener, at din behandling ikke virker.

Du har ret til den behandling, der passer bedst til dig, så du kan leve så godt som muligt med bipolar lidelse.

FORSTÅ DINE BEHOV

Det er forskelligt fra person til person, hvordan livet med bipolar lidelse er. Nogle kan have flere depressive perioder, mens maniske perioder fylder mere hos andre. Derfor er det, du har brug for, ikke nødvendigvis det, andre har brug for. Det er vigtigt, at du mærker efter, hvordan du har det, og hvad du mangler hjælp til, for at din hverdag fungerer.

Nogle studier viser, at flere fx har brug for mere tolerance, empati og hjælp fra behandler og pårørende til at håndtere følelsen af dårlig samvittighed, når de føler sig som en byrde for deres pårørende. Det er tunge tanker at gå rundt med alene, og det kan derfor være en fordel at tale med din behandler om dine tanker, så I sammen kan finde frem til, hvordan du får det så godt som muligt.

Det er meget individuelt, hvad du har brug for i forbindelse med din behandling, men du kan heldigvis også selv have indflydelse på at skabe en god hverdag med bipolar lidelse.

FORTÆL, HVORDAN DU HAR DET

Nogle gange kan det være svært at bede om hjælp og dele sine tunge tanker, men der kan falde en sten fra hjertet, hvis du taler højt om det. Når du sætter ord på, hvordan du har det, skaber du bedre muligheder for, at din behandler og pårørende kan hjælpe og forstå dig.

Du kan fx opleve at have brug for hjælp til:

  • Mere viden om bivirkninger ved medicinen
  • Forstå behandlers fagsprog
  • Hjælp til accept af indlæggelser
  • Håndtering af stigmatisering
  • Et bedre selvværd
  • Rådgivning til svære samtaler med pårørende

LÆS OGSÅ

SYMPTOMER VED BIPOLAR LIDELSE

Der findes to typer af bipolar lidelse. Type I karakteriseres af tilbagevendende perioder af både maniske og depressive episoder. Ved bipolar lidelse type II har du i stedet episoder med depression og hypomani, der er en mildere form for mani. Diagnosticeringen mellem de to typer sker ud fra symptomerne.

Læs MERE

HVAD KAN DU SELV GØRE?

Det er meget individuelt, hvad du har brug for i forbindelse med din behandling, men du kan heldigvis også selv have indflydelse på at skabe en god hverdag med bipolar lidelse.

Tips til, hvad du selv kan gøre:

  • Planlæg din hverdag, prioritér din søvn, og forsøg at undgå stress. På den måde skaber du de bedste betingelser for din hverdag.
  • En sund livsstil er altid en god ide. Det er godt at være fysisk aktiv og undgå rygning, alkohol og andre rusmidler.
  • Forskning viser, at personer med bipolar lidelse kan have øget risiko for fysiske sygdomme. Det er derfor vigtigt at reagere, hvis du mærker forandringer i din krop og insistere på, at dit fysiske helbred også bliver prioriteret.

Du kan læse mere om, hvordan du kan håndtere hverdagen med bipolar lidelse her.

BRUG DIT NETVÆRK

Det kan være en hjælp, at dine pårørende kender og forstår din diagnose. Det er derfor en god ide at inddrage dem i din behandling, så de fx ved, hvor vigtig din medicin er, at du har brug for faste rutiner i hverdagen, og at du i perioder kan have brug for at tømme ud i kalenderen og slappe af.

Det er også en god idé at tage dine pårørende med til møder med din behandler og fx at tage dem med til støttende samtaler eller psykoedukation i form af gruppeterapi, hvor man bliver undervist i bipolar lidelse og lærer at håndtere sygdommen.

Som pårørende er det godt at lytte og vise forståelse, for mange personer med psykisk sygdom er bange for at blive stigmatiseret. Manglende forståelse for psykisk sygdom kan skabe en barriere for at søge hjælp, fordi flere frygter, at det vil ændre deres forhold til omgangskredsen og omverdenen.

Er du pårørende til en person med bipolar lidelse, kan det være svært at vide, hvad sygdommen indebærer. Men det bedste, du kan gøre, er at lytte, støtte og træde til, når der er brug for det. Læs mere om, hvordan du hjælper bedst som pårørende her.

TJEK, HVORDAN DU HAR DET

Hvilket liv vil du gerne leve?
Har du en behandlingsplan?
Og holder du øje med udsving i din sygdom

Med denne spørgeguide kan du notere hver dag, hvordan du har det og på den måde holde øje med, om der er for mange eller for store udsving i dit humør.
Du får også overblik over, hvordan din søvn, din livsstil eller din behandling kan spille ind eller måske direkte trigge udsving i din sygdom.